"Tiap-tiap jiwa akan merasai mati, dan sesungguhnya pada hari kiamat sahajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke
dalam syurga, maka sesungguhnya ia telah beruntung. Kehidupan di dunia itu hanyalah kesenangan yang memperdayakan"...(Ali-Imran:185)

اللهم اخثم لنا بحسن الخاثمة ولا ثخثم علينا بسوء الخاثمة

"Ya Allah, akhirilah hidup kami dengan husnul khatimah(akhir yang baik), dan janganlah Kau akhiri kami dengan suu-ul khatimah(akhir yang buruk)"

Saturday, 16 April 2011

di mana cinta sejati???

Kata Imam Ibnu Athaillah”la yukhriju asy syahwata illa khaufun muz’ijun aw syauqun muqliqun!”ertinya”tidak ada yang dapat mengusir nafsu atau kecintaan pada kesenangan duniawi selain rasa takut kepada Allah yang mengetarkan hati, atau rasa rindu kepada Allah yang membuat hati merana!”
Perasaan cinta pada seseorang itu adalah melandaskan nafsu jika ia menyakitkan. Cinta sejati itu menyembuhkan bukan menyakitkan. 


Perasaan itu tidak boleh kau keluarkan, kau usir dari hatimu kecuali jika memiliki dua hal


Pertama, rasa cinta kepada Allah yang sangat luar biasa yang mengetarkan hatimu. Sehingga ketika yang ada di hatimu adalah Allah, yang lain dengan sendirinya menjadi kecil dan terusir.


Kedua, rasa rindu kepada Allah yang amat dahsyat sampai hatimu merasa merana. Jika kau merasa merana kerana rindu kepada Allah, kau tidak mungkin merana kepada rindu pada yang lain. Jika kau sudah sibuk memikirkan Allah, kau tidak akan sibuk memikirkan yang lain.
Kerana hatimu miskin cinta dan rindu kepada Allah, jadinya kau dijajah oleh cinta dan rindu pada yang lain. Saat ini yang menjajah hatimu adalah rasa cinta dan rindumu pada selainNya. Itulah yang membuatmu terseksa.
Mencintai makhluk itu sangat berpeluang menemui kehilangan. Kebersamaan dengan makluk juga berpeluang mengalami perpisahan. Hanya cinta kepada Allah tidak. Jika kau mencintai seseorang ada dua kemungkinan diterima dan ditolak. Jika ditolak pasti sakit rasanya. Namun jika kau mencintai Allah pasti diterima. Jika kau mencintai Allah, engkau tidak pernah merasa kehilangan. Tidak akan ada yang merebut Allah yang kau cintai itu dari hatimu. Tidak akan ada yang akan merampas Allah. Jika kau bermesraan dengan Allah, hidup bersama Allah, kau tidak akan pernah berpisah denganNya. Allah akan setia menyertaimu. Allah tidak berpisah darimu. Kecuali kamu sendiri yang berpisah dariNya. Cinta yang paling membahagiakan dan menyembuhkan adalah cinta kepada Allah ‘Azza wa Jalla

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...