"Tiap-tiap jiwa akan merasai mati, dan sesungguhnya pada hari kiamat sahajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke
dalam syurga, maka sesungguhnya ia telah beruntung. Kehidupan di dunia itu hanyalah kesenangan yang memperdayakan"...(Ali-Imran:185)

اللهم اخثم لنا بحسن الخاثمة ولا ثخثم علينا بسوء الخاثمة

"Ya Allah, akhirilah hidup kami dengan husnul khatimah(akhir yang baik), dan janganlah Kau akhiri kami dengan suu-ul khatimah(akhir yang buruk)"

Friday, 6 May 2011

hatimu...sunyi???kosong???

"kadang2 rase cam tiap2 ari berlalu dgn begitu kosong....
sy rase cam... mcm mane nak describe pun x tau..
ade any advise for me..."

Terkadang kita termangu sendirian sambil hati bercakap2 dan tertanya2 mencari jawapan yang tidak pasti.

"Kenapa hatiku rasa sangat sunyi??"..
"Kenapa aku berasa seperti diriku sangat jauh daripada ALLAH??..semuanya rasa serba tidak kena..apakah ALLAH sudah berlepas tangan daripadaku??"..
Na'uzubillah...

  Memang,,kita selalu rasa cam tu..persoalan2 tu selalu menghantui diri kita..cuma,,adakah kita berusaha untuk mencari jawapan bagi soalan2 tu??..
Menurut Ustaz dalam sebuah buku yang bertajuk "Bawa hatimu kpd Tuhan",,dosa dan maksiat yg kita buat itulah puncanya..sebab makin bertambah dosa kita,,makin bertambahlah jarak antara kita dengan ALLAH..mean,,hubungan kita dengan ALLAH makin renggang..

Alhamdulillah,,bila kita rasa macam tu,,menunjukkan hati kita hidup..sebaliknya bagi orang yg mati hati,,hati dye langsung x sensitif..mcm org bijaksana kata,,kelukaan pada hati yg mati tidak akan memberi apa2 kesakitan..


" Mencari kemanisan dalam kehidupan. Mehnah mendatang terasa terbeban. Bawa hatimu kepada tuhan. Di sana menanti syurga idaman "

KU DAMBA KASIH ILAHI...

wslm...

1 comment:

  1. ini la yg ana rasa, masa ana datang semula kat matrik......rasa mcm jiwa kosong....tiba2 terjga pukul 3pg...lalu air mata mengalir menuruni pipiku.....lantas hati ini terus mengigati ALLAH.......lama ak fikirkan......akhirnya alhamdulillah, hati ku kembali tenang.....terima kasih YA ALLAH.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...